De keuze van de VVD om gehoor te geven aan de oproep van de Nederlandse kiezers om een rechtse coalitie te vormen is mogelijk niet zonder consequenties, zo blijkt. Valerie Hayer, de fractievoorzitter van de Liberalen in het Europees Parlement, Renew, geeft aan dat er nagedacht wordt over sancties tegen de VVD.

Waarom blazen de ‘Brusselse liberalen’ ineens zo hoog van de toren als het gaat om deelname van de VVD aan het Nederlandse rechtse kabinet? Zij noemen de Nederlandse rechtse coalitie liever een extreem rechtse coalitie. Geruchten gaan dat de VVD zelfs schorsing riskeert door hun keuze om deel te nemen aan de rechtse coalitie in Nederland. Gaat het hier om een verkiezingsstunt van de Brusselse liberalen of is er werkelijk sprake van een cordon sanitaire tegen het opkomend rechts sentiment in Europa?

Foto: Steven Lek – Het gebouw van het Europees Parlement in Brussel.

“Maar wij geloven als liberalen niet dat regeren met extremisten de welvaart en de vrijheid van onze burgers ten goede zal komen. De denkbeelden van de PVV en Geert Wilders staan haaks op onze liberale waarden, inzake de rechtsstaat, de economie, het klimaat en zeker ook Europa.” Aldus Valerie Hayer, de fractievoorzitter van de Liberalen in het Europees Parlement, Renew (bron: NOS)

De Nederlandse VVD-kiezer wordt gediskwalificeerd

Samenvattend wil de uitspraak van Valerie Hayer zeggen dat de ‘liberalen’ in Brussel vinden dat de keuze van de Nederlandse kiezers voor een rechtse koers onzin is, dat een rechts sentiment in Nederland flauwekul is en dat politieke partijen zelf moeten beslissen welke koers ze gaan varen, ongeacht wat kiezers willen. Liberale waarden voor politieke partijen maar niet voor kiezers?

foto: QLanvierge – Valerie Hayer

Het moet eens afgelopen zijn met dit soort politici die probeert te scoren over de rug van de kiezers, want die worden compleet gediskwalificeerd door dit soort uitspraken als die van Valerie Hayer. Zij had liever gezien dat de VVD in de oppositiebankjes ging zitten? Als derde grootste partij van Nederland? En wat was het alternatief dan voor Nederland? Een onwerkbare coalitie met GroenLinks/PvdA? Nieuwe verkiezingen?

Het is zo makkelijk om met dat vingertje te wijzen vanuit de ivoren toren in Brussel. Laat weer zien dat een persoon als Valerie Hayer geen recht doet aan de titel van volksvertegenwoordiger. Maar ja, verkiezingstijd. Iemand probeert te scoren.

Valerie Hayer

Valerie Hayer is een Frans jurist en politica voor de partij Renaissance van President Macron. Sinds de Europese Parlementsverkiezingen van 2019 is ze lid van het Europees Parlement en maakt daar deel uit van de partijfamilie Renew Europe. De Renew fractie voert juist campagne tegen een ruk naar extreem- en/of radicaalrechts. Hayer is van oorsprong een boerendochter en is door de Franse president Emanuelle Macron ingezet om de Europese campagne te leiden en zo de Franse boeren voor zich te winnen.

Het is niet de eerste keer dat Hayer zich op deze manier uitlaat over rechts. Eerder al gaf ze aan niet te willen samenwerken met onder andere de Spaanse rechtse partij Vox en Giorgia Meloni’s Fratelli d’Italia. In juli 2021 schreef ze een kritisch artikel over de Hongaarse leider Viktor Orbán ze noemt hem: “le plus grand maître-chanteur en Europe”, waarin ze hem ervan beschuldigde aan het hoofd te staan van een corrupt en homofoob regime “ten koste van Europa”.