Laatst kwam ik op Instagram een filmpje tegen over de betekenis van de kleurencodes aan het uiteinde van tubes tandpasta. In het filmpje werd beweerd dat de verschillende kleurenblokjes op het uiteinde van de tube, een code zouden zijn voor wat wel gezond en wat niet gezond is. Zwart zou helemaal chemisch zijn, blauw redelijk met toevoeging van een medicatie en groen helemaal natuurlijk.

Natuurlijk ga je volgens de complotdenkers ook dood aan de fluor in de tandpasta.

Fake, en nog slecht fake ook!

Het is natuurlijk absolute onzin, fake informatie en het aanwakkeren van alweer een complottheorie. Het enige interessante is om te zien hoe goed het filmpje in elkaar is gezet, want het laat op een gegeven moment een beeld zien van Elon Musk met een koptelefoon op, alsof hij het interview doet.

Als je goed kijkt, zie je ook dat de mondbewegingen van musk niet kloppen met wat er gezegd wordt. De gesproken tekst (geluid) en de geschreven tekst moet zorgen dat je daar niet op let. Als dit door Ai zou worden aangepakt, zou het veel echter lijken en vallen in de categorie deep fake. Maar zelfs door dit prutswerk zijn er mensen die dit geloven en delen op social media.

Trouwens, het echte filmpje van het interview met Musk is hier te vinden op YouTube. Het gaat niet over tandpasta of zo. Deze tekst van het onzinfilmpje heeft in 2016 op Grazia gestaan en is in 2017 door Libelle overgenomen. Gelukkig dat de website Gezonder leven dit ook een broodjeaapverhaal noemt en dit debunkt. Waarom Musk? Omdat de man rijk is, machtig op bepaalde gebieden en daardoor invloedrijk, bijvoorbeeld op social media, denk aan ‘X’ (voormalig Twitter). “Als hij het zegt, dan zal het wel”.

De uitleg

In realiteit heeft de kleur gedrukt op de verpakking helemaal niets te maken met de samenstelling van de tandpasta. In realiteit gaat het om zogenaamde “eye marks” die worden opgemerkt door het elektronisch oog van geautomatiseerde verpakkingsmachines, en dit met verschillende doeleinden. Afhankelijk van de kleur van zo’n “eye mark” weet de machine waar de tube te moeten afsnijden, welke opdruk moet worden geplaatst op de verpakking, enz… Deze procedure wordt bovendien niet exclusief bij tandpasta toegepast, maar ook op het verpakkingsmateriaal van andere producten, al is de “eye mark” dan vaak minder duidelijk zichtbaar. Ook worden er nog andere kleuren gebruikt dan enkel groen, blauw, rood en zwart. (bron: De Hoaxwijzer – website bestaat niet meer)

Tandpasta tubes vervaardigd:

Kijk vooral bij 0.26, daar zie je hoe de tube wordt geseald op precies de locatie van het blauwe vlakje.

Meer van dit soort Elon Musk-Fake onzin:

Van de beelden van ditzelfde interview van Musk zijn meerdere Fakefilmpjes gemaakt.

Het bewuste fake filmpje op o.a. Instagram: