Iedereen in Nederland vroeg zich natuurlijk af waarom het zo (verdacht) stil was rondom Bouterse. De stille hoop bestond ook dat Bouterse zou worden uitgeleverd aan Nederland en hij zijn verdiende straf zou krijgen. Nederland wilde al te graag internationaal scoren over de rug van de Surinaamse burgers.

Desi Bouterse (foto: Pieter Van Maele – Wikipedia)

Het artikel dat werd geschreven door BNR aan de hand van een interview met Santokhi , daar was men in Suriname niet blij mee. Santokhi zou – volgens het artikel – gezegd hebben dat hij open stond voor een uitlevering van Bouterse aan Nederland. Het lijkt erop dat Surinamers het nieuws vanuit Nederland zwaarder laten wegen dan hun eigen lokale nieuws. Volgens strafrechtenadvocaat Gerard Spong zou een uitlevering van Bouterse aan Nederland wel voordelen hebben voor Suriname.

Maar aangezien in de Surinaamse wetgeving is aangegeven dat uitlevering van een Surinaams staatsburger niet mag, gaat die vlieger niet op. De Surinamers zijn boos op Nederland. Hoe haalt Nederland het in zijn hoofd om alleen daar maar aan te denken. Er zijn wel belangrijkere dingen voor Suriname dan alleen het uitleveren van Bouterse.

Bouterse is in eerste aanleg veroordeelt tot 20 jaar cel vanwege zijn rol in de Decembermoorden in 1982. Er loopt nog een hoger beroep wat – gelet op de rechtsgang in Suriname – nog lang op zich kan laten wachten. Daarna bestaat nog de mogelijkheid om via internationale procedures de veroordeling in hoger beroep aan te vechten. Aangezien Bouterse straks geen president van Suriname meer zal zijn, kan hij zichzelf geen amnestie meer verlenen.

De verkiezingen
De verkiezingen is Suriname zijn een feit. de regering op papier is gevormd, alleen raakt het verdere verloop ervan een beetje ondergesneeuwd door de coronacrisis die het land op dit moment teistert. Een lockdown is tot 21 juni van kracht.
De NDP van Bouterse heeft ondertussen om een her-telling gevraagd in Paramaribo, en niet om een her-stemming, waar het hoofdstembureau uiteindelijk voor heeft gekozen.

VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi wordt niet zomaar door de leden van De Nationale Assemblé (parlement) gekozen tot president van Suriname. Daar zijn hoogstwaarschijnlijk stemmen voor nodig van de NDP. Lukt het niet om in het parlement om aan een meerderheid te komen, zal hij zich moeten richten op de VVV (verenigde volksvergadering), waar de president bij gewone meerderheid van stemmen wordt gekozen en hebben in totaal 934 volksvertegenwoordigers zitting: 51 DNA-, 765 rr- en 118 districtsraadsleden.

Demissionaire regering
Bouterse geeft op 11 juni in een interview met het Nationaal Informatie Instituut (persdienst van de Surinaamse regering) aan dat hij het er mee eens is dat wanneer de burgers hun stem hebben laten horen, politici het hoofd zullen buigen. Nobele woorden voor een man met een wel heel dubieus verleden waarbij ‘nobel’ niet in zijn woordenboek voorkwam. Bouterse geeft aan een in het interview te hebben gesproken met Ronnie Brunswijk, voorzitter van de ABOP, en met VHP-voorzitter Santokhi. Met laatste heeft hij naar eigen zeggen meer dan 9 uur vergadert waarbij geen enkele keer enige vorm van samenwerking is benoemd. Het gesprek zou voornamelijk gaan over de ondersteuning van de nieuwe regering, zonder teveel ruis en turbulentie.

Waarschuwing aan het adres van Santokhi
Bouterse zegt: “Wanneer een wijze man tot inzicht is gekomen, zeggen ze in Tibet, dan wordt hij een gewone man. ” En daarmee bedoelt Bouterse niet zichzelf, maar verwijst hij naar VHP-voorzitter Santokhi, die hij oproept om een gewone man te worden. Bouterse geeft aan samen te willen meewerken aan de opbouw van het land, maar waarschuwt dat hij geen gespierde taal of confrontatie met hem als persoon wil , “geloof me, Santokhi  gaat niet kunnen houden.” Aldus Desi Bouterse.

Bouterse wacht op de officiële uitslag van het Onafhankelijk Kiesbureau Suriname (OKB) om de winnaar van de verkiezingen te feliciteren.

Lees ook:

  • Verkiezingen in Suriname, klik hier
  • Chaotisch begin van stemmen tellen, klik hier
  • Als de VHP van Chan Santokhi de verkiezingen in Suriname wint, klik hier
  • Verkiezingen in Suriname(2), klik hier
  • Krijgt de democratie een kans in Suriname? Klik hier
  • Onder druk wordt alles vloeibaar, klik hier