En weer is er sprake van een enorme coronauitbraak in China. Geschat wordt dat er twee miljoen besmettingen per dag zijn en er 9000 mensen per dag overlijden door corona in China. Het land heeft de grootste moeite om de doden netjes af te handelen. Na zo lang te hebben vastgehouden aan het stringente quarantainebeleid, om dat nu geleidelijk aan weer los te laten, manifesteert corona zich weer exponentieel omdat volgens de WHO de vaccinatiegraad in China laag is en de mensen er een laag niveau van natuurlijke immuniteit hebben.

Maar hebben we geleerd van de vorige coronauitbraak in ons land? We mogen het hopen. Als ik dan lees dat reizigers uit China op Schiphol een gratis coronatest krijgen, denk ik bij mijzelf: te laat, ze zijn al hier. Dat hadden ze in China moeten doen, voordat ze in het vliegtuig stapten. Er komen iedere maand maar liefst 3000 Chinese bezoekers naar Amsterdam

Afbeelding van Gerd Altmann via Pixabay

Maar de Chinezen zijn nu zelfs op hun tenen getrapt als ze horen dat de Europese landen maatregelen gaan treffen. „De maatregelen missen wetenschappelijke onderbouwing en sommige praktijken zijn onacceptabel”, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken in Peking. België test onder andere het afvalwater van vluchten uit China en Marokko gaat zelfs een stap verder en sluit meteen het land voor reizigers uit China. Ook Maleisië en Zuid-Korea nemen maatregelen.

Misschien opnieuw coronamaatregelen?
Veel Nederlanders maken zich zorgen om weer in een quarantainesituatie te komen, een avondklok of met een mondkapje te moeten rondlopen. Ongeacht of je wel of niet gevaccineerd bent, je ontkomt dan niet niet aan dergelijke maatregelen. We zitten dan allemaal in hetzelfde schuitje.

Ook al lijkt het dat corona is verdwenen uit ons kikkerlandje blijkt dat in Amsterdam corona nog steeds om zich heen woedt. De GGD meet dit aan de hand van riolering testen.

China doet er vaag over
En wat doet China om Europa tegemoet te komen? Wazig doen over de werkelijke cijfers. Dat bewuste liegen deden ze eerder ook al. Volgens Reuters doet de Chinese staatsmedia er alles aan om de situatie minder ernstig te laten lijken.

Verschillende hypothese
Waar in eerste instantie nog werd gedacht dat het bij het ‘ontsnapte virus uit het Wuhan laboratorium’ om een samenzweringstheorie ging, moest de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) later schoorvoetend toegeven dat het wel eens aannemelijk kon zijn dat het virus wel uit een lab kwam. Later kwamen er weer wetenschappers die beweren dat het virus afkomstig was van de dierenmarkt in Wuhan. De exacte herkomst van SARS-CoV-2 “zal uiteindelijk onopgelost blijven,” zegt William Schaffner, professor infectieziekten aan de medische faculteit van de Vanderbilt University.

Wishful thinking
Hoe onduidelijk de feiten ook allemaal mogen zijn, feit blijft dat Nederland zou geleerd moeten hebben van de pandemie om het deze keer niet zover te laten komen. Of wordt gemakshalve de tijdelijke Coronawet (noodwet) definitief goedgekeurd door de Tweede en Eerste Kamer? Wishful thinking misschien? Maar er wordt nu al aangegeven dat maatregelen altijd te laat komen en dat het niet tegen is te houden. De Minister van Volksgezondheid, Ernst Kuipers, zal het er maar druk mee gaan krijgen