Je kunt ervoor kiezen om op een mooie, zonnige dag naar het Zeeuwse stadje Renesse te gaan. Vanuit mijn woonplaats Oss is het bijna twee uur rijden. Maar dan heb je ook echt waar je naar op zoek was. Zee en strand, cafetaria’s, strandpaviljoenen en dat samen met tienduizenden andere toeristen. Lekker gezellig. Als het weer dan nog een beetje meezit heb je een onvergetelijke dag. Je kunt ook kiezen voor de rust van Nieuw-Haamstede.

Om 10:00 uur vertrokken vanuit Oss naar Renesse. Het is prachtig weer en niet al te warm. Eenmaal aangekomen bij de afslag Renesse kunnen we bij de rotonde van de N652 de rij auto’s al zien staan. Allemaal mensen op zoek naar een stukje strand en een zilte bries. Bij het Transferium in Renesse kun je gratis parkeren en het is nu dus één auto eruit en één auto erin. Vooral veel Duitsers weten hun weg te vinden naar Renesse. Ik besluit om niet mee te doen aan dat spelletje. Heb geen zin om een uur of langer in de rij te staan om er dan achter te komen dat er geen plaats is. Ik heb dan wel airco in de auto, maar vind het zonde van mijn tijd.

Nieuw-Haamstede
Bij de rotonde besluit ik dan ad hoc om door te rijden naar Burgh-Haamstede en van daaruit richting het strand. Het is maar vijf minuten verder rijden dan Renesse en je hebt bijna een heel strand voor jezelf. Parkeren bij het Verklikkerpad kost voor een dagkaart dan wel 16 euro, maar dan hoef je jezelf verder ook niet meer druk te net iets onder de drie euro. Het is ongeveer 15 minuten lopen naar het strand door de prachtige duinen. Bijna alle bomen en planten staan in bloei en er hangt een zoete, weeïge geur van bloemen. Eenmaal aangekomen op het strand is het heerlijk uitwaaien geblazen. Er staat een forse wind op het strand, maar zodra je een plaatsje hebt gevonden uit de wind is het heerlijk genieten.

Na een paar uur uitwaaien en zonnen heb ik een wandeling gemaakt naar Vuurtoren West Schouwen en vandaaruit naar het stuk strand met de naam ’t Oude Vuur. De wandeling naar de vuurtoren is langer dan je zou denken. Heb er wel drie kwartier over gedaan. Van de vuurtoren naar het andere stuk strand is ongeveer 10 minuten wandelen. Al met al gaf mijn stappenteller 16000 stappen aan of bijna 12 kilometer.

Langs de Strandweg, vlak bij de vuurtoren, staat een snackwagen met terras en is gelegenheid tot een hapje of drankje. Grote en drukke strandtenten en/of -paviljoens tref je hier – misschien gelukkig – niet aan. Mensen komen hier om te wandelen en te genieten van de rust. Dus wil je uitgebreid eten? Neem dan je picknickmandje mee.

Fotoreportage:

Locatie:

Advertentie