Op het eerste gezicht zou je denken dat een vogeltje is gestrand. Vleugeltje lam, oververhit of in het ergste geval dood. Maar niets is minder waar. Deze vogels zijn aan het zonnebaden.

En ze zonnebaden niet om bruiner te worden of om te relaxen, ze doen dat omdat het dan onbehaaglijk warm wordt voor de parasieten, luizen en mijten die tussen hun veertjes zitten. De hitte zorgt er dus voor dat de parasieten weggaan en het zonlicht (UV) doodt bacteriën die op de veren leven. Als bijkomstigheid kan de zon op hun vel komen en nemen ze ook vitamines op. Het is dus een ‘medisch zonnebad’.

Hygiëne

Dat zonlicht een positief effect heeft, dat wist oma al toen ze vroeger het beddengoed in de zon buitenhing. Ze wisten in die tijd al dat het gezond en hygiënisch was.

De vogels kiezen een plek uit in de brandende zon op het heetst van de dag. De onderstaande foto’s van de merel en de pimpelmeesjes zijn genomen om precies 12:00 op 26-06-2024, toen was het een graadje of 30 buiten in de schaduw.

Zonnebaden komt onder andere ook voor bij: kauwen, zanglijster, houtduif, torenvalk, ekster, heggenmus, spreeuwen, Grauwe Kiekendief, havik, sperwer, buizerd en zwarte kraai. De reiger gaat er bijvoorbeeld niet bij liggen, hij blijft staan en spreidt zijn vleugels.

Vogels hebben ook zand– en waterbaden, allemaal om verschillende redenen.

Foto’s: