Landgoed Coudewater in Rosmalen, een ca. 87 ha. grote oase van rust, natuur en historische architectuur. Maar dat gaat binnenkort voor een deel veranderen.

Abdij Mariënwater, Landgoed Coudewater – Rosmalen (foto: Mike Tomale)

Van ooit een religieuze bestemming is het Engelse landschapsstijlpark Coudewater in Rosmalen met zijn monumentale en karakteristieke gebouwen én monumentale bomen veranderd naar een instelling voor geestelijke gezondheid. In de toekomst zal het een riante woongelegenheid worden en zullen er onder andere 408 nieuwe koopwoningen -appartementen gebouwd worden.

Abdij Mariënwater
Op landgoed Coudewater werd in 1870 een psychiatrisch ziekenhuis gevestigd, nu het Instituut voor Psychiatrische Zorg Noord-Oost-Brabant.

Coudewater, ook Koudewater Couwater of Abdij Mariënwater genoemd, was een dubbelabdij van de orde der birgittinessen en birgittijnen. Het was het eerste klooster van deze orde in de Nederlanden en werd in 1434 gesticht door Milla de Kampen en Peter de Gorter. (bron)

Screenshot presentatie

Natuurinclusief bouwen: van landgoed naar leefgoed
GGZ Oost-Brabant heeft 30 ha. van het landgoed verkocht aan VOF Land van Coudewater (Van Wanrooij Projectontwikkeling en BPD Ontwikkeling). Onder andere IVN ‘s-Hertogenbosch is betrokken bij de veranderingen in het park, maar dan meer om onder ander de vleermuizen populatie in kaart te brengen.

Gelukkig blijven de rijksmonumenten, karakteristieke panden en monumentale bomen behouden in de nieuwe plannen van de projectontwikkelaar. Zo zal er bijvoorbeeld gekeken worden naar Paviljoen (villa) “Milla de Campen” om hier een kantorencomplex van te maken. Ook zou er spraken zijn van sociale huurwoningen op de plek waar nu de kantoorflat wordt gesloopt.

Het groen én de wegen op het landgoed worden door de nieuwe bewoners, verenigd in een coöperatie,  zelf onderhouden. Hoe het er in de toekomst ongeveer gaat uitzien is goed uitgelegd en te zien in de presentatie op de website van de wijk Maliskamp.

Fotoreportage: