Als ik vanaf mijn balkon het Bilderbergbos in kijk, dan vindt er voor mijn neus een ware gevleugelde oorlog plaats. De strijdende partijen in deze nestoorlog zijn: een koppeltje bonte spechten en een stel boomklevers.

Specht in zijn holletje

In eerste instantie was het een koppeltje bonte spechten dat op zoek was naar een leeg gat in een boom om hun nestje te bouwen. En sinds een paar weken hadden ze ook daadwerkelijk een plekje gevonden in een holletje in een boom. Het mannetje van de spechten herken je trouwens aan de rode vlek in de nek die bij het vrouwtje ontbreekt.

Maar toen beide spechten op een morgen op zoek waren naar voedsel en vlijtig op takken roffelden, kwam al snel een boomklever poolshoogte nemen en besloot maar meteen het spechtennest te kraken.

Krakers

De veel kleinere boomklever begon samen met zijn partner zonder schaamte het spechtenholletje in te richten en de ingang kleiner te maken met modder. Het boomklever mannetje is tijdens de paartijd iets feller van kleur dan het vrouwtje.

Na twee dagen kwam dan toch het mannetje van het spechtenkoppel weer terug om het vlijtige boomklever echtpaar uit het boomholletje te jagen, de vernauwde ingang af te breken en weer zijn intrek te nemen.

De specht probeert terug in zijn nest te kruipen. Echter houdt de boomklever hem tegen.

Maar de boomklevers zijn niet makkelijk te verjagen. Zo blijkt. Na twee dagen geduldig afwachten, krijgen de spechten weer honger en gaan beiden op zoek naar voedsel. De boomklevers grijpen wederom meteen hun kans en kraken voor een tweede keer het spechtennest. Vlijtig vliegen ze aan en af met materialen om hun nest opnieuw in te richten en de ingang te vernauwen.

In mei legt iedere vogel een ei?

Hieronder op het filmpje kun je zien hoe druk de boomklevers in de weer zijn om hun nest te bouwen. Ze hebben er haast mee, want het vrouwtje van de boomklever legt in april al haar eitjes, net als het vrouwtje van de specht.