De eerste relatief warme dag van het jaar was zaterdag 2 maart 2024. Maar liefst 14 graden Celsius tikte het kwik in de thermometer aan. Heerlijk zonnig weer en weinig wind. Genoeg redenenen om er eens lekker op uit te trekken in de eigen omgeving Oosterbeek. Vandaag gaat de wandeling naar en door Hoog Oorsprong.

Vanaf mijn huis is het ongeveer een half uurtje kuieren naar de Oorsprong (2 km). Geen echte straf met dit weer. De wandelroute vanaf dat punt is ongeveer 4 km.

Hoog Oorsprong

Landgoed Hoog Oorsprong ligt in Oosterbeek en is een heuvelachtig landschap op de Arnhemse stuwwal. Het is een heuvelig en gevarieerd gebied met mooie natuur, zoals bossen, akkers en waterpartijen. Het gebied is eigendom van Geldersch Landschap & Kasteelen en leent zich dus bij uitstek voor een avontuurlijke wandeling. Een deel van de wandeling gaat over het Rosandepad.

Oorsprong

De auto kun je bijvoorbeeld parkeren bij Landgoed de Westerbouwing of cultuurtuin De Lage Oorsprong, en sfeervolle tuin met kunst- en muziek waar altijd iets te beleven en te ontdekken is. Vroeger stond hier op Oorsprong de eerste bietsuiker fabriek van Nederland. Na ontdekking van stoommachines werd er ook glucosestroop en aardappelzetmeel geproduceerd.

Ook is hier nog de oude schuilkelder te vinden die vroeger bij het landhuis hoorde dat hier stond. Het landhuis was van Jan Backer, eigenaar van de bietsuiker fabriek. De schuilkelder werd in de Tweede Wereldoorlog continu gebruikt. De contouren van het landhuis zijn zichtbaar gemaakt naast de cultuurtuin.

Perimeter 14

Oorsprong was in 1944 tevens onderdeel van de perimeter tijdens Market Garden. De hoge grond van de Westerbouwing werd zwaar onder vuur genomen door de Duitsers. De geallieerden moesten zich ook hier terugtrekken.

Het was B-company van het Border Regiment dat Westerbouwing moest verdedigen tegen bataljon van de Herman Göring-onderofficiersschool van de Luftwaffe. De Duitsers zorgden ervoor dat het Drielse Veer niet in handen kwam van de geallieerden.

Foto’s

Locatie