De telling van de stemmen in de Anthony Nesty Sporthal (Nationaal Indoor Stadion -NIS) aan de Jaggernath Lachmonstraat in Paramaribo (Suriname) zorgde maandag voor enige commotie onder lokale journalisten en op social media.

Doordat bijvoorbeeld leden van NDP (Nationale Democratische Partij van Bouterse) in het begin wel in de sporthal werden toegelaten en leden van VHP werden geweerd door politie en beveiliging, leek het er al snel op dat er wat aan de hand was. Ook de niet-verzegelde stembussen en kartonnen dozen met stemmen die aankwamen bij de sporthal zorgden voor commotie.

Volgens onderzoeksjournalist in Suriname Zoë Deceuninck heeft het Ministerie van Binnenlandse Zaken aangegeven dat 73.05% aan stemmen van alle kiesgerechtigden is geteld. De hertelling (dubbelcheck) moest klaarblijkelijk nog gebeuren. Voorzitter Merkus van het Hoofdstembureau heeft gezegd dat de telling pas dinsdag om 19:00 Surinaamse tijd van start zal gaan. Dit druist volgens Deceuninck in tegen de kiesregeling in Suriname die aangeeft dat telling gelijk moet starten als alle proces-verbalen binnen zijn, wat blijkbaar nog niet het geval is voor 57 stembureaus. Dit werd bevestigd door een officiële berichtgeving van de districtscommissaris geeft de voorzitter van het Hoofdstembureau aan, die ook te kennen geeft dat dit maandag nog wordt afgerond.

Zoë Deceuninck twittert dat volgens het Centraal Hoofdstembureau er nog maar 57 (van de 649) processen-verbaal gescreend zijn op juistheid. Dit wegens ‘oververmoeidheid van de DC’s’. Verwachtingen zijn dat pas tegen 5 uur deze middag alle pv’s gescreend zijn door het Hoofdstembureau.

De tellingen zijn verder gestopt en woensdagmorgen om 10:00 wordt verder geteld. Zowel media als burgers mogen overnachten in de sporthal waar de stembiljetten liggen om toezicht te houden. Opgeroepen wordt om alert te blijven tot de eindstreep is gehaald.

Wordt vervolgd

Lees ook:

  • Verkiezingen in Suriname, klik hier
  • Als de VHP van Chan Santokhi de verkiezingen in Suriname wint, klik hier
  • Verkiezingen in Suriname (2), klik hier
  • krijgt de democratie een kans in Suriname? klik hier
  • Suriname heeft een nieuwe regering op papier, klik hier
  • Onder druk wordt alles vloeibaar, kik hier
  • Bouterse laat van zich horen, klik hier