Het leek er even op dat het een en ander fout ging tijdens het tellen van de stemmen in het Anthony Nesty Sporthal (Nationaal Indoor Stadion -NIS) in Paramaribo, Suriname. Toch lijkt het vals alarm. Het vermoeden van fraude en wantrouwen zal er voorlopig ook wel blijven, mede door eerder gemanipuleerde verkiezingen van de huidige regering.

Screenshot YouTube

Volgens Starnieuws zullen de waarnemers van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) langer in Suriname blijven. Dit heeft de regering gevraagd en voorgelegd aan het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB). De waarnemersmissie van Caricom is vooralsnog positief over het verloop van de stemmen telling. We hebben geen sporen van frauduleuze handelingen waargenomen, maar wel dat de verkiezingen goed zijn georganiseerd en transparant zijn verlopen”, zei delegatielid Dora James maandag tijdens een persconferentie in Hotel Torarica. Dat schrijft De Ware Tijd.

De burgers hebben enorm wantrouwen in alles wat door de regerende NDP is georganiseerd. Het is volgens sommigen Surinamers dan ook de meest rommelige verkiezing die ze ooit hebben meegemaakt. Toch waren er voldoende controlesystemen, zoals Het antifraudeplatform, Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) en oplettende burgers, om er op toe te zien dat er geen onregelmatigheden konden plaatsvinden. Directeur van Binnenlandse Zaken (Biza), Putridewi Amatsoemarto vindt dat er helemaal geen sprake is van chaotische verkiezingen.

‘Mek bouta gwe’
Wellicht dat de tijd nu echt is gekomen voor Bouterse om op te stappen. Het lijkt erop dat de bevolking, nu het erop lijkt dat VHP steeds meer kans maakt op zetels in De Nationale Assemblée, steeds meer openlijk afstand neemt van de leider. Openlijk werd Bouterse uitgejouwd in bepaalde kiesdistricten.

Bouterse heeft ergens in 1987 het Surinaamse kiesstelsel zodanig aangepast in de wetenschap meer zetels te halen in de districten waar de VHP en NPS niet sterk waren. Ook heeft Bouterse naar verluid, kort na de staatsgreep van 1980, de grenzen van het district Nickerie gedecimeerd om de macht van de voornamelijk Hindoestaanse bewoners te breken.

Bouterse is éénmaal door een staatsgreep aan de macht gekomen en twéémaal door (democratische) verkiezingen. Als hij geen premier meer is in Suriname, veroordeelt het Surinaamse hof hem dan tot gevangenisstraf voor de Decembermoorden van 1982?

het Surinaamse kiesstelsel op de schop?
Het Surinaamse kiesstelsel zit gecompliceerd in elkaar en maakt gebruik van het Het personenmeerderheidsstelsel. Het land bestaat uit 10 districten met maar liefst 62 ressorten. In het ene resort kan 1 zetel voor het DNA gehaald worden met 500 stemmen, in een ander ressort door middel van 8000 stemmen. Ook al haalt de VHP van Chan Santokhi twee keer zoveel stemmen dan de NDP van Bouterse, toch wil het niet zeggen dat VHP ook twee keer zoveel zetels krijgt in het DNA.

NDP-assembleelid Melvin Bouva gaf in maart 2019 aan dat het wijzigen van het Surinaamse kiesstelsel noodzakelijk is voor het vergroten van het democratisch gehalte onder het volk. De verwijten vanuit de oppositie alsof de regering hiermee bewust haar positie veilig probeert te stellen in 2020. Ook VHP was van mening dat er integrale wijzigingen moesten worden gemaakt aan het kiesstelsel. Terecht dat Hardeo Ramadhin zegt dat een kiesstelsel niet statisch is.

Samenwerking
Ronnie Brunswijk, voorzitter van de ABOP, heeft aangegeven niet in gesprek te zijn geweest of te willen met de NDP. Wel heeft hij gesproken met de VHP. Tijdens de uitzending van Suriname Kiest van ABC Online News zaten Brunswijk (ABOP, lijstverbinding met PL), Rusland (NPS) en Santokhi (VHP) aan tafel en spraken over de toekomst van Suriname. Deze mogelijke coalitieleiders van de nieuw te vormen regering spraken over collectiviteit en politieke verantwoordelijkheid die ervoor moet zorgen dat resultaten worden gehaald.

Gregory Rusland (NPS) geeft aan dat een wijziging van het huidige kiesstelsel inderdaad iets is waar Suriname aan toe is. Het is een discussie die in 2016 is aangezwengeld door de NDP. NPS heeft er niet aan meegedaan omdat ze de boel niet vertrouwden. Uiteindelijk moest blijken dat NPS het bij het rechte eind had, want men was niet geïnteresseerd in een pre-electorale samenwerking. Evaluatie moet zeker plaatsvinden omdat er nu een onevenwichtigheid is.

M.b.t. de koers en de prijzen geeft Santokhi aan dat als er onvoldoende vertrouwen is in een regeer- en economisch systeem, zijn er altijd mensen die hun SRD omzetten in de meer stabiele valuta’s. Zodra het vertrouwen in een regering wordt hersteld en de economie aantrekt, zullen mensen minder gaan wisselen in andere valuta’s en dalen de koersen. Zaak is om internationale en nationale investeerders aan te trekken in alle sectoren om banen te creëren. Een taak die Santokhi ziet voor de gouverneurs en ambassades van Suriname.

Geen woorden maar daden
Vergeet niet, ondanks de mooie woorden van de drie partijleiders Brunswijk (ABOP, lijstverbinding met PL), Rusland (NPS) en Santokhi (VHP), zijn deze drie mannen gepokt en gemazeld door het ‘Surinaamse systeem’. Blijf vooral kritisch maar geef hervorming een kans.

Wordt vervolgd

Lees ook:

  • Verkiezingen in Suriname, klik hier
  • Chaotisch begin van stemmen tellen, klik hier
  • Als de VHP van Chan Santokhi de verkiezingen in Suriname wint, klik hier
  • krijgt de democratie een kans in Suriname? klik hier
  • Suriname heeft een nieuwe regering op papier, klik hier
  • Onder druk wordt alles vloeibaar, kik hier
  • Bouterse laat van zich horen, klik hier