Wat zeggen ze ook: ‘onder druk wordt alles vloeibaar’. Iemand die door dictatuur aan de macht is gekomen, zal die zich democratisch laten wegstemmen, wetende dat hij juridisch vervolgd kan worden en voor de rest van zijn leven de bak in kan? Dat is de vraag die ik mij nu stel. 

Als we kijken wat er op dit moment zich afspeelt in Suriname, het steeds uitstellen van de laatste stemmen tellen, een partiële lockdown vanwege corona. De verkiezingsuitslag is vanwege coronabesmetting uitgesteld meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken. Bouterse doet er alles aan om de situatie in zijn voordeel te gebruiken, en dit zorgt voor veel ‘djoegoe djoegoe’ in de Surinaamse samenleving door onder andere propaganda te spuien op social media.

Blijf controleren
Het gevolg van de lockdown die door Binnenlandse Zaken (lees: regering Bouterse) is afgekondigd, brengt waarschijnlijk ook met zich mee dat niemand meer in de Anthony Nesty Sporthal (ANS) mag toezien op het tellen van de stemmen. Geen burgers en geen pers. Wie dan wel? De internationale waarnemers van OAS? Het OKB? De Caricom-verkiezingswaarnemersmissie is ondertussen al beëindigd en ze hebben bevestigd dat Suriname tot op dit moment met succes vrije, eerlijke, transparante en geloofwaardige verkiezingen heeft gehouden.

Van Bouterse of van zijn Nationale Democratische Partij (NDP) hoor en lees je nagenoeg niets, dan alleen dat Bouterse een hertelling van stemmen wil. Het is verdacht stil. Slechts één persoon van de partij heeft de media een verklaring gegeven. NDP-ondervoorzitter en Minister van Sociale Zaken en Volkshuisvesting André Misiekaba. “Als alles aan de andere kant bundelt dan ben je natuurlijk in de oppositie, maar het laatste woord is nog niet gezegd.”

Strategisch stemmen
Er wordt wel gezegd dat het stemmen in Suriname niet alleen maar gaat om ervoor te zorgen dat Bouterse zijn straf krijgt en in de cel beland, maar toch lijkt dat wel het geval aangezien de bevolking massaal strategisch heeft gestemd op de VHP, een van oorsprong etnische partij waarvan de achterban de grootste bevolkingsgroep van Suriname is. Het feit dat de verdragen al zijn getekend en ministeries zijn opgesteld nog voor de verkiezing definitief is afgelopen laat zien dat de nieuwe formatie graag aan het werk wil. Duurzaam hervormen is de boodschap die ze van mij meekrijgen, maar gelet op hun enorme drang om snel aan het werk te gaan, hoop ik niet dat ze zich in de voet zullen schieten omdat ze beloftes niet kunnen waarmaken. Wees realistisch en vooral eerlijk. Hou het Surinaamse volk geen vette worst voor.

Waar gehakt wordt vallen spaanders
Aangezien het prachtige land op de rand van faillissement staat, heeft de middenklasse er bewust voor gekozen om te kiezen voor een andere koers. De staatsschuld van Suriname bedraagt volgens het Internationaal Monetair Fonds op dit moment maar liefst 72% van het bruto binnenlands product. Dit vooral vanwege leningen die zijn aangegaan met onder andere India en China. Maar of het besef er al is dat het de komende jaren wellicht financieel nog zwaarder gaan worden dan verwacht, aangezien de leningen moeten worden terugbetaald, dat weet ik niet.

Iedere dag dat de definitieve verkiezingsuitslag langer duurt, is weer een vlek erbij op het toch al bevlekte blazoen van de Surinaamse democratie. Het is weer een kans voor Bouterse om achter de schermen iets voor te bereiden wat hoogstwaarschijnlijk niet in het voordeel van Suriname of zijn bevolking zal zijn. Bouterse is door de democratie in een hoek gedrukt, en een dier in nood is altijd gevaarlijk.

Lees ook:

  • Verkiezingen in Suriname, klik hier
  • Chaotisch begin van stemmen tellen, klik hier
  • Als de VHP van Chan Santokhi de verkiezingen in Suriname wint, klik hier
  • Verkiezingen in Suriname(2), klik hier
  • Krijgt de democratie een kans in Suriname? Klik hier
  • Onder druk wordt alles vloeibaar, klik hier
  • Bouterse laat van zich horen, klik hier